Historia mydła

mydłaNiewiele jest produktów tak rozpowszechnionych i praktycznych jak mydła. Sięgamy po nie od pierwszych chwil będąc na świecie, aż po starość. Od momentu, kiedy po raz pierwszy podjęto produkcję tego kosmetyku, jego ranga zmieniła się z towaru ekskluzywnego na produkt pierwszej potrzeby.

Początki mydlarstwa sięgają XII wieku, tak bynajmniej wynika z pierwszych szczegółowych zapisów, jakie zebrano w zbiorze tajników. Proces produkcji wytwarzania mydła w zasadzie niewiele odbiega od tego, jaki stosuje się na co dzien. Przeróżne tłuszcze oraz oleje gotowano w żrących roztworach alkaicznych, do czasu aż nie powstało mydło. Omawiany proces nosił nazwę zmydlania.

To, jakiej jakości będzie otrzymany kosmetyk, w istotnym zakresie zależy od składników, jakich użyje się na początku. Początkowo korzystano z popiołu drzewnego oraz tłuszczów zwierzęcych. Aby nadać mydłu ładniejszy aromat, dodawano golterię, kminek lub lawendę. W południowej części Europy wykorzystywano przede wszystkim oliwę z oliwek. W nieco chłodniejszych regionach sięgano po łój, czasem nawet tran. I choć tak wyprodukowane mydła nadawały się do prania, to jednak nie polecano ich do mycia.

Jednak z upływem czasu substancje alkaiczne, które stosowano do wyrobu tego kosmetyku ulegały licznym zmianom. Niegdyś sięgano po popioły roślinne, czasem nawet wodorosty, spalano rośliny o nazwie solanka, które po połączeniu z oliwą z oliwek umożliwiały otrzymanie białego mydła, znanego jako kastylijskie. Wraz z końcem XIX wieku, nadeszła era wielkich zmian. Większą wagę zaczęto przykładać do spraw związanych z higieną osobistą. Mydło z tego okresu wyglądem przypominało brązową masę, która wielokrotnie powodowała podrażnienia. W obrocie występowało pod postacią kostek, które były odkrajane i sprzedawane na wagę.

Z upływem czasu, producenci coraz bardziej przykładali uwagę do podniesienia atrakcyjności tych naturalnych kosmetyków. Zaczęto przygotowywać je na bazie olejów roślinnych, dodawano przeróżnych olejków, aby nadać mu ładniejszego zapachu. Po komponenty sięgano z różnych zakątków świata, często egzotycznych, które sprawiły, że mydło zaczęło nabierać zupełnie nowego oblicza.

Obecnie możemy wyróżnić trzy podstawowe etapy produkcyjne. Pierwszy to zmydlanie, który polega na łączeniu olejów i tłuszczy z ługiem. Druga faza polega na suszeniu, przy użyciu specjalnego rozpylacza. Całość odbywa się w bardzo wysokiej temperaturze i warunkach próżniowych. Ostatni etap produkcji polega na łączeniu się z perfumami, barwnikami oraz innymi dodatkami, które sprawiają, że mydła nabierają ładnego wyglądu oraz zapachu.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *