Alternatywne sposoby na skuteczne odchudzanie

Poniżej przedstawione zostaną żelazne zasady, które bez wątpienia pomogą pozbyć się zbędnych kilogramów i utrzymać wymarzoną sylwetkę.

Do południa jedz jak król, po południu jak żebrak – pierwszej połowie dnia, gdy jesteśmy bardziej aktywni nasz organizm pracuje na wyższych obrotach i mamy lepszy metabolizm, szybciej więc możemy spalić ewentualną nadwyżkę energii. Dlatego zjedz solidne śniadanie i II śniadanie oraz obiad. Po południu natomiast niewielką przekąskę i lekką kolację.

Węglowodany i warzywa jedz do południa, białko i warzywa wieczorem. Nie musisz też rezygnować z jedzenia pieczywa, ani ziemniaków. Ale i w tym przypadku przestrzegaj zasady nr 1. Produkty bogate w węglowodany (pieczywo, ziemniaki, muesli, płatki zbożowe) jedz w pierwszej połowie dnia – na śniadanie, II śniadanie i na obiad. Po południu i wieczorem jedz więcej białka (chudy nabiał, ryby i chude mięso) oraz warzyw. To daje uczucie sytości po południu i wieczorem, pobudzi metabolizm (który jest wieczorem spowolniony) i zapobiegnie wieczornemu pojadaniu.

Pij więcej niż dyktuje pragnienie. Najlepiej 1,5-2 litrów płynów, czyli 6-8 szklanek dziennie, oprócz kawy i mocnej herbaty. To bardzo ważne, bo tylko dobrze nawodniony organizm może efektywnie spalać tłuszcz. Jeśli do tej pory piłaś niewiele płynów, stopniowo i powoli przyzwyczajaj się picia wody (lub herbatek owocowych i ziołowych). Najpierw wypij pół litra wody do południa i drugie pół po południu, a wieczorem szklankę ulubionej herbatki ziołowej, np. mięty z cytrynką. By dobrze nawodnić organizm, pij zawsze powoli, małymi łyczkami.

Pół godziny przed posiłkiem wypij szklankę gazowanej wody mineralnej. To pozwoli rozciągnąć ścianki żołądka, co jest sygnałem dla mózgu, że jesteśmy syci. Dzięki temu zjesz mniej.
5. 10-30 minut przed jedzeniem schrup 3-4 włoskie orzechy. Zawarte w nich zdrowe tłuszcze (omega-3) spowalniają trawienie, to zaś sprawia, że dłużej będziesz syta po jedzeniu. Będziesz też wolniej przyswajać cukier z posiłków, co zapobiegnie gwałtownemu wzrostowi jego poziomu we krwi i odkładaniu się glukozy w organizmie w postaci tłuszczów.

Jedzenie zaczynaj od sałaty. Do obiadu i kolacji zawsze przygotuj miseczkę sałaty. Zawarty w niej błonnik sprawi, że poczujesz się syta już na początku posiłku i zjesz mniej pozostałych składników posiłku, zwłaszcza węglowodanów i tłuszczów. Co więcej błonnik utrudnia przyswajanie tłuszczów i cukrów z przewodu pokarmowego, więc mniej ich odłożysz w organizmie.

Jeśli nie możesz ograniczyć słodyczy, jedz je na deser po posiłku. Białko i błonnik zawarty w posiłku spowalniają przyswajanie cukrów ze słodyczy. Unikaj jedzenia słodyczy na pusty żołądek i jako przekąski pomiędzy posiłkami. Wtedy organizm błyskawicznie przyswaja cukry i podnosi poziom glukozy oraz insuliny we krwi. To zaś sprawia, że cukier i tłuszcz są gromadzone w tkance tłuszczowej.

Najlepsze tabletki odchudzające, skuteczne diety, dobre preparaty na odchudzanie – wszystko znajdziesz na www.trzymajwage.com.pl

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *