Kawa – mielona, rozpuszczalna czy ziarnista ?

Wiele osób pije kawę, najczęściej decydując się po prostu na gatunki kawy rozpuszczalnej. Zazwyczaj nie patrzy się na skład takiego produktu, a raczej na jego cenę oraz to, czy ostatnio nam smakowała. Tymczasem w niektórych przypadkach picie kawy rozpuszczalnej z hipermarketu jest stratą pieniędzy, które można by zainwestować w dobre kawy znanych marek, np. takie, jak kawa Lavazza. Jak należy pić kawę, aby wydobyć z niej jak najsilniejszy aromat? Które gatunki są szczególnie warte uwagi, a które nadają się do picia w warunkach domowych ?

Oczywiście, najwygodniejsza dla wielu osób jest kawa rozpuszczalna. Nie zawiera ona zbyt wiele kofeiny, może natomiast mieć w sobie szkodliwe związki niklu – i choć nie są one niebezpieczne dla organizmu, gdy kawę pijemy raz na jakiś czas, to codzienne picie kilku filiżanek może powodować dodatkowe, nieprzyjemne skutki uboczne. Wybierając taką kawę dobrze jest sugerować się przede wszystkim jej składem oraz tym, czy pochodzi od znanego producenta. Ciekawą alternatywą może być picie kawy mielonej, np. z wyboru kaw Lavazza – o ile nie przeszkadza nam, że czasem do ust wpłynie trochę fusów.

Dla tych, którzy nie przepadają za fusami w filiżance, a lubią kawę mieloną jest kilka rozwiązań. Najtańsze z nich to inwestycja w specjalny czajnik do parzenia kawy, który zachowuje dość dobrze smak i aromat, zwłaszcza w przypadku kawy świeżo zmielonej. Inną opcją w domu czy biurze, gdzie kawę pija więcej osób, jest ekspres przelewowy – jest tańszy niż klasyczny i większość mielonych kaw Lavazza sprawdzi się w jego przypadku. Decydując się na nieco droższy ekspres ciśnieniowy dobrze jest zwrócić uwagę na to, aby kawa była odpowiednio przygotowana, tj. dłużej wypalana niż zwykłe kawy mielone. To gwarantuje lepszy smak i aromat, który uwalnia się pod wpływem procesów zachodzących w ciśnieniowym ekspresie.

Kawa ziarnista, obecnie bardzo popularna, występuje w sumie w dwóch opcjach: już wypalonej i gotowej do zmielenia oraz jeszcze zielonej, przeznaczonej do samodzielnego wypalania. Ta druga opcja jest doskonała dla prawdziwych pasjonatów. Z tej pierwszej mogą skorzystać wszyscy, którzy posiadają własne młynki do kawy albo opcję mielenia kawy w ekspresie. Ziarnista kawa Lavazza jest zdecydowanie lepsza w przechowywaniu, ponieważ smak i aromat zamknięte w formie ziarna dłużej się utrzymują. Po zmieleniu dobrze jest spożyć kawę w jak najkrótszym czasie, zwłaszcza gdy decydujemy się na delikatniejszą w smaku arabicę bez domieszki mocnej i zdecydowanej, kwaśnej robusty.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *