Rodzaje alg – Chlorella i Spirulina

Szmaragdowozielona chlorella albo niebieskozielona spirulina. Cóż to takiego? To oczywiście rodzaje alg, które w krajach azjatyckich już od wielu tysiącleci cieszą się niesłabnącą popularnością. Nie tylko przyspieszają regenerację komórek organizmu, ale również pobudzają je do wzrostu. Który zatem rodzaj tych wodorostów da nam lepsze efekty zdrowotne?

Nie od dziś wiadomo, że algi doskonale wpływają na kondycję ludzkich tkanek, ponieważ ich skład chemiczny jest bardzo podobny do tego, jaki posiada człowiek. Zarówno chlorella, jak i spirulina są mikroskopijnymi roślinami, które jako pierwsze wykształciły się na kuli ziemskiej. Ciekawostką jest, że istnieją na świecie dłużej niż zwierzęta. Pozostaje zatem pytanie, która z nich jest lepsza?

algiOdpowiedź na to pytanie jest niezwykle trudna, gdyż obie te algi wywierają niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie. W obu znajdziemy niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, chlorofil czy wiele innych związków chemicznych. Jedyne, czym się różnią, to zawartością oraz proporcją składników odżywczych.

Chlorella jest o wiele młodsza od spiruliny. Charakteryzuje się unikatową strukturą komórkową, dzięki której umożliwia wiązanie zalegających w organizmie człowieka niebezpiecznych produktów, pochodzących z procesu przemiany materii. Z tego tez powodu znajduje szerokie zastosowanie w kręgu środków idealnie nadających się do detoksykacji organizmu ze złogów rtęci. Wspomniana alga cechuje się właściwościami przeciwwirusowymi, przeciwbakteryjnymi czy też przeciwgrzybiczymi. Jest bogata w białko oraz inne potrzebne człowiekowi składniki pokarmowe. Chlorella jest nieoceniona dla pacjentów z zaburzeniami wątrobowymi, jelitowymi, a także u tych, którzy nadużywają alkoholu lub palą papierosy. Dodatkowo wzmacnia układ wytrzymałościowy, jest polecana osobom szukającym skutecznego sposobu na regenerację organizmu czy też leczenie niedoczynności psychicznych.

Innym, równie popularnym rodzajem algi jest spirulina. Jej cechą charakterystyczną jest bogactwo łatwo przyswajalnego białka, którego jest więcej niż w mięsie wołowym czy rybach. Dodatkowo obfituje w duże ilości witamin, kwasów nukleinowych czy też makro- i mikroelementów. Jakie jeszcze zalety posiada spirulina? Jest o wiele łagodniejsza dla przewodu pokarmowego niż chlorella. Ponadto, odżywia mózg, wzmacnia układ wytrzymałościowy, obniża poziom złego cholesterolu, a także wyrównuje poziom cukru we krwi. Idealna dla osób walczących z nadwagą, gdyż pokrywa zapotrzebowanie na składniki odżywcze, a przy tym daje odczucie sytości.

Jeżeli szukasz alg dla siebie, zajrzyj na: http://sklep.spirulina.pl/t/suplementy-specjalistyczne/algi po więcej.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *