Od sali po przekąski – specjaliści od organizacji konferencji

Polscy przedsiębiorcy w różnych sektorach dostrzegli w ostatnich kilkunastu latach potęgę konferencji i wyjazdów służbowych. Jako okazja do wymiany doświadczeń, nawiązania przydatnych kontaktów, opracowania nowych, lepszych strategii działania takie wyjazdy wydają się idealne. Rynek konferencyjny rozwinął się przez to niesamowicie.

Dziś nie ma już problemu ze znalezieniem odpowiedniego miejsca na swoje wydarzenie – luksusowe ośrodki, gdzie obok miejsc typowo wypoczynkowych (baseny, sauny) znajdziemy też nowoczesne, wyposażone w niezawodny sprzęt sale konferencyjne wyrastają jak grzyby po deszczu, co więcej – nie zdarza się, aby stały puste. Terminy konferencji trzeba tam rezerwować z wielomiesięcznym wyprzedzeniem.

Piękne wnętrza przygotowane dla potrzeb przedsiębiorców to nie jedyna prężnie rozwijająca się gałąź rynku konferencji. Furorę robią też agencje, które zajmują się profesjonalną organizacją i obsługą branżowych spotkań i zjazdów. Wbrew pozorom to niezwykle ciężka praca, z którą często firmy nie radzą sobie same. Pomoc agentów okazuje się niezastąpiona – to oni zajmują się logistyką, załatwieniem wszystkich formalności związanych z organizacją takiego eventu, obmyślają ciekawą, niebanalną oprawę odpowiednią dla tematu konferencji… Decydując się na współpracę z tego typu agencją możemy liczyć nie tylko na sprawnie zorganizowaną część poświęconą samym szkoleniom czy negocjacjom, ale też na atrakcyjne zagospodarowanie czasu wolnego, wedle naszych potrzeb skupione na teambuildingu czy po prostu na relaksie i wypoczynku.

zdjęcie sali konferencyjnej

Inną istotną kwestią związaną z organizacją konferencji jest też oczywiście wyżywienie. Tu najlepiej zdać się na doświadczoną firmę świadczącą usługi cateringowe, która zajmie się nie tylko przygotowaniem pożywnych, smacznych i wyszukanych posiłków głównych, ale też dostarczy na nasze wygłodniałe od wytężonej pracy sale konferencyjne atrakcyjne przekąski i napoje. Warto o tym pamiętać, wszak jedzenie to ważna, a często niedoceniana część naszego życia. Nie tylko głód, ale też niezadowolenie z niesmacznych posiłków wpływają znacznie na postrzeganie konferencji przez jej uczestników, a co za tym idzie na mniejszą wydolność i chęć do pracy.

Kolorowe przystawki, niebanalne dania i wysokiej jakości szampan (czymś trzeba w końcu wznieść toast za owocne posiedzenia) mogą się wydawać tylko szczegółami. Ale przecież, jak mówi ludowe porzekadło, diabeł tkwi w szczegółach…

red. Katarzyna Lipska

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *