Jak wybrać krajalnicę do sera?

Jeśli mamy zamiar otworzyć sklep spożywczy, powinniśmy wiedzieć, że wśród niezbędnego asortymentu nie może zabraknąć również krajalnicy do sera. Celem tego urządzenia jest oczywiście krojenie sera lub wędlin, co znacznie przyspiesza pracę oraz obsługę klienta. W jaki sposób jednak wybrać model przed zakupem, ale spełniał on oczekiwania?

krajalnice do seraKażda krajalnica do sera składa się z trzech podstawowych części; noża obrotowego, obudowy oraz podajnika zwanego także prowadnicą. W sklepach z AGD można znaleźć dziś zarówno urządzenia nadające się do użytku domowego, jak i te które najlepiej sprawdzają się w przemyśle. Przeważnie krajalnice domowe, nie są dzielone ze względu na ich przeznaczenie. Można dzięki nim pokroić zarówno chleb jak i ser czy też wędlinę. Z kolei krajalnice do użytku w sklepach, w hotelach czy też restauracjach, podzielone są na krajalnice do sera, wędlin czy też chleba. Chcąc dokonać wyboru urządzenia jak najbardziej ekonomicznego i bezawaryjnego, warto zwrócić uwagę przede wszystkim na jakość wykonania prowadnicy oraz ostrzy. Te najbardziej trwałe, wykonane są najczęściej ze stali, lub tytanu. Tutaj jednak należy przygotować się na znacznie wyższą cenę. CO odróżnia krajalnicę do sera od tej do wędlin, jest fakt że może być ona wykonana również z teflonu, co sprawia że plastry są równe i precyzyjne. W przypadku zakupu krajalnicy do dużego sklepu, najlepszym wyborem będzie kupno sprzętu z metalowymi elementami, które są w znacznie większym stopniu odporne na uszkodzenia, nawet podczas wielogodzinnej pracy. Wielu właścicieli sklepów, rezygnuje z zakupu urządzenia posiadającego możliwość regulacji grubości plastrów. Nie jest to dobre posunięcie, ponieważ klienci coraz częściej proszą o możliwość ukrojenia plastra o większej lub też mniejszej grubości niż standardowo.

Od pewnego czasu, ogromnym zainteresowaniem, zwłaszcza wśród właścicieli oraz zarządców największych supermarketów, cieszą się krajalnice do sera automatyczne. Jednym słowem, bez pomocy manualnej pracownika, maszyna kroi ser na plastry. Nie da się ukryć, iż jest to spora oszczędność zarówno czasu jak i pracy. Podczas gdy maszyna kroi sobie ser na plasterki, pracownik może spokojnie wykładać go na ladę chłodzącą. Przed zakupem, należy także zwrócić uwagę na fakt, że krajalnica powinna mieć także części łatwe zarówno do wyczyszczenia jak i wymiany w razie konieczności. Na koniec należy także dodać, iż za równo krajalnice do sera jak i do wędlin, należy codzienni myć za pomocą specjalnego płynu służącego do czyszczenia urządzeń tego typu.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *