Kto korzysta z krajalnic do serów?

krajalnice do sera

Jeśli w przypadku zastosowań domowych optymalnym wyborem będzie zakup uniwersalnej krajalnicy do wędlin i serów, to już w przypadku zastosowań przemysłowych, w handlu czy w gastronomi, pojawia się często potrzeba zakupu profesjonalnego i bardziej specjalistycznego sprzętu.

Aktualnie wiele firm produkujących automatykę i wyposażenie sklepowe ma w swojej ofercie również specjalistyczne krajalnice do serów. To niezawodne, w pełni zautomatyzowane urządzenia, wyposażone w zestaw specjalnie przystosowanych do cięcia sera ostrzy – coraz częściej są to ostrza z powłoką teflonową, co zapobiega przyklejaniu się plastrów sera do ostrza.

Krajalnice do sera – podstawowe zastosowanie

krajalnice do seraPodstawowym odbiorcą specjalistycznych krajalnic do serów(np. te z http://eladex.com.pl/pol_m_Produkty_Krajalnice-do-wedlin-i-sera-224.html) są sklepy wielkopowierzchniowe oraz ekskluzywne delikatesy z wydzielonymi stoiskami zajmującymi się dystrybucją serów. W przypadku takich sklepów, dodatkowe krajalnice do serów przestają być luksusem, a stają się koniecznością i wynikają z potrzeby chwili. Oczywiście w mniejszych punktach handlowych lub w sklepach, gdzie stoisko z wędlinami i serami stanowi jedność, zamiast oddzielnych krajalnic do wędlin i serów stosuje się krajalnice uniwersalne. Ważnej jedyne, by przy krojeniu różnych grup towarowych, kierować się ściśle określonymi zasadami dotyczącymi higieny pracy – tak by zapach wędlin nie mieszał się z zapachem serów.

I gdzie jeszcze?

Krajalnice do serów wykorzystywane są również w gastronomii, zwłaszcza w placówkach zajmujących się świadczeniem usług cateringowych. Przygotowanie dużej ilości kanapek wymaga krojenia olbrzymich ilości plastrów wędlin i serów. Dodatkowo w tym przypadku niezwykle ważne jest zachowanie odpowiedniej standaryzacji produktu. Dlatego takie plastry muszą mieć zawsze określoną grubość i wielkość, a to możliwe jest tylko dzięki zastosowaniu wspomnianych krajalnic automatycznych. Oczywiście przedsiębiorstwa świadczące usługi cateringowe mogą korzystać z urządzeń uniwersalnych – to znaczna oszczędność. Stosowanie jednej krajalnicy do wędlin i serów wymaga jednak przestrzegania wspomnianych już wcześniej zasad higieny. Dlatego większe firmy często decydują się na zakup kilku urządzeń tego typu i ich specjalizację. To ułatwia i w zdecydowany sposób przyspiesza pracę osób, zajmujących się ich codzienną obsługą.

Profesjonalnych krajalnic do serów używa się również w restauracjach czy innego rodzaju lokalach gastronomicznych. Naturalnie z wyspecjalizowanych urządzeń tego typu korzystają także sami producenci serów, którzy samodzielnie porcjują oferowane przez siebie produkty. Stąd na sklepowych półkach szeroki wybór szczelnie zapakowanych serów w plasterkach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *