Czym charakteryzują się wina wytrawne

Nie każdy z konsumentów jest zwolennikiem cierpkich, lekko kwaskowych win wytrawnych. Zwykle jest wręcz odwrotnie. Wielu konsumentów, zwłaszcza w Polsce, preferuje wina słodsze, z większą zawartością cukru. Trzeba jednak pamiętać, że zazwyczaj nie są to wina najwyższych lotów, pomijając oczywiście wybrane gatunki win typowo słodkich, produkowanych z wyselekcjonowanych, przemrożonych lub przejrzałych winogron zarażonych odpowiednim szczepem pleśni.

Typowe wina słodkie i półsłodkie dostępne w szerokiej sprzedaży są najczęściej celowo dosładzane poprzez dodanie do nich moszczu, koncentratu moszczu lub zwykłego cukru. W ten sposób zwiększa się ich słodycz, jednak bez obniżenia stężenia alkoholu – wciąż są to wina stosunkowo mocne. Naturalne, wysokogatunkowe wino słodkie, najczęściej będzie winem stosunkowo słabym (cukier w całości nie został przerobiony na alkohol).

Gatunkowe wina wytrawne powinny zawierać jak najmniejszą ilość cukru. Docelowo, cały cukier zawarty w owocach dojrzałych winogron powinien zostać przerobiony na alkohol. Stąd też bierze cię cierpki smak oraz duża moc win tego typu. Oczywiście sam proces fermentacji oraz poziom zawartości cukru w poszczególnych szczepach winorośli ostatecznie determinuje smak danego gatunku wina, tworząc z niego produkt wysoce unikalny, w zasadniczym stopniu niemożliwy do podrobienia.

Wina wytrawne w znakomitej większości to idealny dodatek do wielu popularnych dań, zwłaszcza do potraw mięsnych. To także doskonała baza dla różnorodnych sosów i wspaniały sposób na podkreślenie wyrafinowanego smaku aromatycznych serów lub gatunkowych wędlin. Zwolennicy win wytrawnych podkreślają także ich orzeźwiający, pobudzający charakter i rzeczywiście należy przyznać im w tym względzie zdecydowaną rację. Lekko kwaskowe wina wytrawne są z pewnością znacznie lżejsze i bardziej orzeźwiające w smaku od typowych win słodkich i półsłodkich, które z kolei są idealnym dodatkiem do podwieczorków czy wykwintnych deserów.

W naszym kraju winna wytrawne, jeśli chodzi o ranking popularności, wciąż przegrywają z winami słodkimi. To przede wszystkim efekt przyzwyczajeń i braku pewnej charakterystycznej dla innych krajów europejskich, zwłaszcza dla krajów południa Europy, kultury picia wina klasycznego, a zatem wina wytrawnego, zawierającego jak najmniejszą ilość cukru. Trzeba jednak zaznaczyć, że moda na wina półwytrawne i wytrawne powoli przebija się również w naszym kręgu kulturowym. Najlepszym tego świadectwem mogą być lokalne winnice zakładane na południu naszego kraju oraz bogata oferta dyskontów, które przybliżają szerszemu gronu konsumentów smaki win wytrawnych sprowadzanych z wielu zakątków świata.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *