Wino hiszpańskie

Hiszpania to trzeci na świecie producent wina (po Francji i Włoszech). Wino hiszpańskie jest produkowane w winnicach obejmujących ponad 1.17 miliona hektarów, co daje Hiszpanii pierwsze miejsce na świecie pod względem powierzchni uprawy winogron. Hiszpania to także dziewiąty na świecie konsument wina – średnio mieszkaniec tego kraju wypija grubo ponad 20 litrów wina rocznie. Mimo, że w Hiszpanii występuje około 600 rodzajów winorośli, 80% tamtejszego wina wytwarza się z zaledwie 20 szczepów. Jakkolwiek wino w Hiszpanii produkuje się właściwie wszędzie, regionami słynącymi ze szczególnie dobrego wina są Rioja, Ribera del Duero i Valdepenas (produkuje się tam wina ze szczepu Tempranillo), Jerez (wino Sherry), Rias Baixas, Katalonia, Penedes i Priorat.

Według Archeologów historia uprawy winogron na Półwyspie Iberyjskim sięga czwartego tysiąclecia przed Chrystusem. Około 1100 r. p.n.e. Wino produkowali tam Fenicjanie, a później kolejno Kartagińczycy, Rzymianie i Maurowie. Dla rozwoju hiszpańskiego przemysłu winiarskiego szczególnie stymulujące było odkrycie Nowego Świata przez Kolumba w 1492 r. (nowe rynki zbytu) oraz epidemia pasożyta winorośli (tzw. filoksery) we Francji w drugiej połowie XIX w., co osłabiło francuską konkurencję. Obecnie branża winiarska stanowi bardzo ważną gałąź hiszpańskiej gospodarki, dając zatrudnienie dla znacznej części społeczeństwa. Wino stanowi nieodłączny składnik hiszpańskiej kuchni, niemniej panujący tam kryzys ekonomiczny mobilizuje producentów do walki także o zagraniczne rynki zbytu. W efekcie wysokiej jakości wino hiszpańskie można nabyć po bardzo przystępnej cenie.

Rozmiary hiszpańskiego przemysłu winiarskiego są w dużej mierze pochodną panujących tam warunków klimatycznych, które są bardzo korzystne dla uprawy winogron. W wielu regionach panuje suchy klimat, co chroni rośliny przed atakami mikrobów i grzybów. Problem suchej gleby jest rozwiązywany przez sadzenie winorośli w dużych odstępach, przez co nie muszą one rywalizować o wodę.

Prawdopodobnie najpopularniejszym winem hiszpańskim jest andaluzyjskie Sherry, produkowane w regionie Jerez de la Fontera. Angielską nazwę zawdzięcza ono szczególnej popularności na Wyspach Brytyjskich. Sherry to wino wzmacniane poprzez dolewanie brandy, jego zwartość alkoholu waha się od 16 do nawet 20%. Wino to dojrzewa przez 3 lata w beczkach z amerykańskiego dębu, po czym jest butelkowane. Co ciekawe, przechowywanie go w butelkach nie ma żadnego wpływu na poprawę jakości, więc można je pić bezpośrednio po butelkowaniu.

Innym winem o którym nie można nie wspomnieć jest katalońska Cava, wino musujące produkowane w regionie Penedes. Jego nazwa pochodzi od katalońskiego słowa oznaczającego piwnicę, ponieważ wino to właśnie tam się przechowuje. W przeciwieństwie do szampana, Cavę sprzedaje się od razu po tym jak dojrzeje i zaleca się jej szybkie spożycie. Popularny slogan „im wino starsze, tym lepsze” w ogóle się tu nie sprawdza.

Wino hiszpańskie słynie ze zróżnicowania w zależności od regionu produkcji, w związku z czym kosztowanie go to prawdziwa podróż przez galaktykę smaków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *