Czujniki temperatury są standardowo używane w przemyśle, produkcji, a także mają typowo domowe zastosowanie. Monitorowanie temperatury ma szczególnie istotne znaczenie w branży spożywczej (magazyny i określone działy sklepu), gdzie składowane są produkty wymagają odpowiednich warunków. Jest to istotne w przypadku produktów spożywczych, medycznych, a nawet budowlanych, których działanie i trwałość jest ściśle związana z warunkami przechowywania.
Czujniki i przetworniki temperatury

Czujnik temperatury, termopary i głowicowy przetwornik temperatury są dostępne wyłącznie w wyspecjalizowanych sklepach. Urządzenia te określają panujące wokół warunki i umożliwiają szybką reakcję w przypadku nieprawidłowości, np. obniżenie lub podniesienie temperatury. Pomiar temperatury może zachodzić na wiele sposobów. Zależy to od konkretnych zależności między obiektem, który jest badany a zastosowanym czujnikiem. W przemyśle często stosuje się głowicowe przetworniki temperatury, które dają duże możliwości ze względu na swoją nowoczesną budowę.
Najlepszy dla przemysłu
Głowicowy przetwornik temperatury jest urządzeniem, które współpracuje ściśle z termorezystorem, czyli typem opornika stosowanym w sprzęcie, który mierzy temperaturę. Jak wszystkie urządzenia elektroniczne, przetworniki również produkowane są w szerokiej gamie modeli, które różnią się między sobą stopniem zaawansowania. Podstawowe modele głowicowych przetworników temperatury posiadają funkcję programowania zakresu pomiaru, kompensację rezystencji termorezystorów, a także określone linie przewodowe (z reguły są to dwie lub trzy linie).
Najbardziej funkcjonalny głowicowy przetwornik temperatury ma obudowę skonstruowaną w taki sposób, który umożliwia montowanie z różnymi czujnikami temperatury. To daje duże pole manewru inwestorom, którzy nie są do końca zdecydowani na typ czujnika. W jego wyborze należy kierować się posiadanym już czujnikiem (lub dopasować do niego określony model). Najważniejsze jednak kryterium dotyczy wybranego spektrum pomiarowego danego czujnika, które jest uzależnione od miejsca, w którym czujnik będzie stosowany. W pomieszczeniach wymagających bardzo specyficznych warunków o ściśle określonej temperaturze muszą być zastosowane czujniki bardzo wrażliwe i dokładne (np. laboratoria, gdzie temperatura ma kluczowe znaczenie dla trwałości przechowywanych preparatów i substancji). Natomiast miejsca o większej swobodzie (magazyny, lodownie, sklepy itp.), w których zakres temperatury ma pewne „widełki”, mogą być wyposażone w mniej czułe urządzenia, ale tylko dobrej jakości, które zapewnią stałe utrzymanie zaprogramowanego zakresu.