Czy jagody mogą być lepsze od tabletek ?

Jagody okazują się być nie tylko wyśmienite w smaku, ale również mogą być wyjątkowo zdrowe. Udowodniono im działanie w stylu eliksiru młodości oraz chroniące nas przed nowotworami.

Nie tylko jagody ale i borówki, swoje  funkcje zawdzięczają niebieskiemu barwnikowi, który stanowi silny przeciwutleniacz. Ma on działanie hamujące procesy starzenia się komórek naszego ciała. Nie tylko komórek skóry, lecz każdego organu np. mózgu. Usprawniają one krążenie w nawet najmniejszych naczynkach krwionośnych.

Obecnie jagody są składnikiem wielu leków o czym mało kto wie. Producenci wykorzystują je także do produkowania kosmetyków o działaniu odżywczym.

Tradycyjna czarna jagoda wykazuje działa korzystnie dla układu pokarmowego. W postaci surowej jagody lekko mogą przeczyścić, zatem pomagają w zaparciach. Z kolei suszone działają przeciwbakteryjnie i mogą łagodzić biegunki. Korzystne właściwości mają również liście jagód. Odwar z nich leczy infekcje pęcherza. Jagoda wzmacnia też naczynka w oku, dlatego jest podstawą preparatów polepszających wzrok.

Borówka amerykańska w diecie może obniżać zły cholesterol, a nawet podnosić poziom tego dobrego.  Usprawnia pamięć. Także chroni przed chorobami układu moczowego. Owoce borówki są wyjątkowo korzystne dla kobiet, ponieważ zawierają fitoestrogeny, blokujące enzymy odpowiedzialne za powstawanie nowotworów piersi  czy też tarczycy.

Owoce Aronii uspokoją cię i wyrównają poziom cukru we krwi. Dzięki kwasowi chlorogenowemu jaki posiadają spowalniają wchłanianie glukozy. Aronia zapobiegnie również  odkładaniu się szkodliwego cholesterolu. Pomaga wyrównać ciśnienie tzn. umożliwia uspokojenia się i wyciszenie. Zawiera całe mnóstwo witaminy C, E, a także witaminy z grupy B.

Jagody Akai to owoce brazylijskie. Mówi się o nich, że są środkiem opóźniającym starzenie, jak również  odchudzającym. Maja witaminy, minerały oraz 18 aminokwasów, które są budulcami komórek ludzkiego organizmu.

Jagody Goi  pochodzące z Himalajów są przede wszystkim  cenione w medycynie tybetańskiej i chińskiej, jako sposób na długie życie. Posiadają ogromną ilość witaminy A.

Na lepszą odporność zaleca się pić sok z tych owoców. Do jego przygotowania potrzebne będzie około 2 kg owoców, około 30 liści z wiśni, 2 kg cukru, 3 litry wody. Wszystko myjemy i gotujemy 20 minut.  Następnie odcedzamy. Tak powstały sok mieszamy z cukrem. Należy go przelać do ciemnych butelek i pasteryzujemy. Tak gesty sok rozcieńczamy wodą, kiedy chcemy spożywać.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *