Wady i zalety kuchni drewnianych

Od nowoczesnej kuchni wymaga się zarówno funkcjonalności, jak i modnego, oryginalnego wyglądu. Dla klientów ważne jest także to, aby meble kuchenne wnosiły do tego pomieszczenia przytulną, rodzinną atmosferę. Ze względu na wszystkie te czynniki dużą popularnością cieszą się kuchnie drewniane.

Bez wątpienia zaletą mebli drewnianych jest łatwość, z jaką można je wkomponować w dowolny styl aranżacyjny. Oczywiście nieco inne meble wybierzemy do kuchni zaaranżowanej w stylu tradycyjnym lub rustykalnym, a inne do kuchni urządzonej w duchu minimalizmu; jednakże drewniane powierzchnie będą się dobrze prezentować wszędzie. Niezależnie od tego, jaki styl preferujemy, drewniany kredens sprawi, że nasza kuchnia będzie bardziej elegancka.

Innym mocnym punktem mebli drewnianych jest ich trwałość. Wprawdzie drewno to materiał bardzo wrażliwy na wilgotność, niemniej właściwie zakonserwowany i poddany odpowiedniej pielęgnacji będzie nam służył przez długie lata. Sporo zależy także od gatunku drewna, z którego meble są wyprodukowane. Do kuchni najlepiej nadaje się olcha, sosna, dąb, orzech oraz gatunki egzotyczne, takie jak mahoń, merbau czy palisander. Zawsze wybierajmy lite drewno, ponieważ różnego rodzaju sklejki i materiały drewnopodobne są nie tylko nietrwałe, ale mogą zawierać szkodliwe dla zdrowia substancje.

Najwyższej jakości kuchnie drewniane to te wykonane na zamówienie, zaprojektowane po uprzedniej konsultacji ze stolarzem i w pełni dopasowane do specyfiki konkretnego pomieszczenia. Takie meble będą oczywiście droższe od tych pochodzących z fabrycznej serii, ale ich trwałość i praktyczność będą z pewnością warte wydanych pieniędzy. Jeżeli w naszym mieszkaniu aneks kuchenny jest połączony z salonem, motywacją do zainwestowania większej sumy w meble kuchenne będzie także fakt, że taką kuchnię będą oglądać wszyscy nasi goście. W takich mieszkaniach kuchnia stanowi wizytówkę dla całego lokum i musi być szczególnie zadbana. Za meblami na wymiar przemawia także fakt, że w kuchni będziemy spędzać bardzo dużo czasu. W związku z tym bardzo ważne jest, abyśmy lubili to pomieszczenie i dobrze się w nim czuli.

Najważniejszym elementem każdego kuchennego kredensu jest jego blat, ponieważ to on podlega najbardziej intensywnej eksploatacji. To tutaj odbywa się siekanie, krojenie i tłuczenie, tutaj na przemian lądują gorące naczynia i lodowate mrożonki, tutaj rozlewa się woda. Blat drewniany, jeśli został pokryty odpowiednim laminatem, powinien poradzić sobie w tym trudnym środowisku. Niektórzy łączą też drewniane meble z blatem wykonanym z mieszanki tzw. żywic epoksydowo-akrylowych, lub nawet blatem kamiennym.

Aby utrzymać kuchnie drewniane w dobrej kondycji przez długi czas, należy je systematycznie pielęgnować przy użyciu specjalnie do tego celu przeznaczonych środków. Silne detergenty nie będą tu dobrym rozwiązaniem. Jeżeli będziemy kierować się powyższymi wskazówkami, z pewnością będziemy zadowoleni z naszej drewnianej kuchni.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *