Polacy są znani z zamiłowania do mięsa, tłustych potraw i oczywiście wędlin. Spożycie wędlin przypadające na statystycznego polaka jest niezwykle wysokie co niestety często nie idzie w parze z dbaniem o wymarzoną sylwetkę. Czy musi tak być? Dziś udowodnimy, że dobrze zbilansowana i dobrana dieta wcale nie wyklucza wędlin, a ich zastosowanie może mieć wręcz zadziwiające efekty.
Jakość ma znaczenie
Zdecydowanie najważniejszym czynnikiem w wyborze mięs, kiełbas i wędlin jest ich jakość. Popularna zawartość mięsa w mięsie to coś o co musimy się zatroszczyć mając na uwadze własne zdrowie i wartości odżywcze. Kupowanie tanich wędlin przepełnionych syntetycznymi wypełniaczami i konserwantami to bardzo zły nawyk, który będzie nas w przyszłości kosztował o wiele więcej niż zaoszczędzone w ten sposób kilka złotych. Kupując wędlinę, wybierajmy z głową i skupmy się na składzie i zawartości wartości odżywczych tak aby nasza dieta nie cierpiała na braki białka i węglowodanów, jednocześnie zawierając nadmiar konserwantów.
Wędliny z pewnego źródła
Kolejnym ważnym czynnikiem decydującym o wartościowości wędlin jest samo pochodzenie mięsa. Kupowanie wędlin z niewiadomego źródła to bardzo zły pomysł nawet jeśli w skład wędliny wchodzą same wartościowe składniki. Wybierając wędliny zagranicznych producentów musimy się liczyć z tym, że podczas wielogodzinnego transportu, mięso musiało zostać zakonserwowane tak, aby na miejscu być jeszcze zdatne do spożycia. Aby uniknąć tego typu produktu warto wczytać się w etykietę i wybierać świadomie wyroby lokalne, co do których mamy pewność, że będą świeże i naturalne.
Domowe=Zdrowe
Ostatnimi czasy świadomość konsumencka polaków uległa poprawieniu. Nasza mentalność zakupowa idzie w dobrym kierunku i coraz częściej zwracamy uwagę na to co jemy. Popularne stają się także domowe wyroby i wypieki. Jest to zdecydowanie dobry trend, który warto popularyzować. Domowe wędliny to gwarancja smaku i pełna kontrola nad jakością składników. Decydując się na domowe wędliny mamy pewność, że zostały przygotowane z dbałością i szczególną uwagą – czego nie możemy powiedzieć o produkcji masowej. Dobre składniki, tradycyjna i sprawdzona receptura oraz technologia produkcji oparta na własnej wędzarni to gwarancja jakości produktu, co przekłada się na wartości odżywcze czyli klucz do zbilansowanej diety. Warto pamiętać o tym, że doskonałym wyznacznikiem jakości jest barwa samej wędliny. Pamiętajmy, że cena nie powinna być wyznacznikiem podczas wyboru wędliny, jedzmy zdrowo i świadomie wybierajmy domowe wędliny!
Artykuł zainspirowany został domowymi wędlinami dostępnymi w sklepie http://zdziadapradziada.pl/pol_m_Wedliny_Domowe-wedliny-176.html