Gdzie na naleśniki w Poznaniu?

naleśniki z dżemem i bitą śmietaną

Podawane na słodko lub bardziej sycące naleśniki z serem, serwowane jako alternatywa dla obiadu, to jedno z popularnych dań kuchni polskiej. Jeśli jesteś miłośnikiem naleśników, dziś możesz pokosztować wielu ich wersji, odwiedzając wyspecjalizowane w ich przygotowaniu naleśnikarnie lub zaglądając do poznańskich restauracji i barów, zwłaszcza tych zlokalizowanych w okolicach Starego Miasta i Rynku.

Choć sam Poznań najczęściej kojarzy się z klasyczną kuchnią typu pyry z gzikiem, to w mieście działa dziś wiele lokali oferujących mnóstwo innych, popularnych dań kuchni polskiej, w tym naleśniki z nadzieniami wielu różnych typów. Oczywiście naleśniki zawsze możesz przygotować w zaciszu własnego domu. Nie potrzebujesz na to wiele czasu czy długiej listy wyrafinowanych składników. Jeśli masz smak na naleśniki, zjesz je na mieście lub przygotujesz w swojej kuchni – to naprawdę nic trudnego.

Popularne rodzaje naleśników serwowanych w Poznaniu

naleśniki z dżemem i bitą śmietanąNajwiększą popularnością cieszą się oczywiście naleśniki na słodko, ale dzięki rosnącej ofercie miejscowych naleśnikarni, Poznań stał się również dobrym miejscem do skosztowania bardziej wyrafinowanych naleśników typu wytrawnego – bardziej sycących, zwykle podawanych w porze obiadowej. Naleśniki wytrawne najczęściej mają formę zapiekaną, są bardziej sycące i różnorodne smakowo. Przykładowe składniki, jakie mogą znaleźć się we wnętrzu takich wytrawnych naleśników to m.in. żółty ser, podsmażane pieczarki, prażona cebulka, szynka, salami, jajko sadzone, grillowane piersi z kurczaka, zielona sałata i wiele innych. Zawartość konkretnego typu naleśnika w największym stopniu zależy od inwencji kucharza i umiejętnego łączenia, często wydawać by się mogło, zupełnie przeciwstawnych smaków. Na poznańskim rynku znajdziesz wiele miejsc, w których można skosztować wyjątkowych wersji naleśników w niezwykle sycącej i fascynującej smakowo formie. Wystarczy pozostać otwartym na nowe doznania kulinarne i odwiedzać miejsca z bogatym i różnorodnym menu.

Samodzielne przygotowanie naleśników

Choć Poznań pełen jest profesjonalnych naleśnikarni serwujących tego typu dania w wielu różnych formach, to klasyczne naleśniki zawsze możesz przygotować również samodzielnie. Wystarczy dostęp do kuchenki, patelni i kilku podstawowych produktów spożywczych. Do przygotowania ciasta naleśnikowego potrzebujesz mąkę pszenną, jajka, mleko, wodę (może być woda gazowana), odrobinę soli i tłuszcz to smażenia (masło lub olej roślinny). Poza tym potrzebne będzie Ci jeszcze nadzienie. Może być nim dżem owocowy lub biały ser zmieszany z jajkiem i odrobiną cukru pudru.

Artykuł powstał we współpracy z http://pierogarka.pl/menu/pierogi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *