Wymieniamy “stare na nowe”, czyli jakie akcesoria kuchenne wybrać?

Pomału tradycyjne akcesoria do kuchni odchodzą do lamusa a na ich miejsce pojawiają się kolorowe przybory kuchenne, które wciąż zaskakują nas swoimi wieloma, niezwykłymi właściwościami. Dzięki nowoczesnym akcesoriom jesteśmy w stanie coraz szybciej i sprawniej podołać codziennym obowiązkom.

W sklepach z akcesoriami kuchennymi pojawiło się w ostatnich latach mnóstwo nowości. Silikonowe formy do pieczenia czy bambusowe deski do krojenia już nie zaskakują nas tak, jak miało to miejsce jeszcze kilka lat temu, gdy produkty te dopiero wchodziły do sprzedaży i zazwyczaj też były okrutnie drogie. Pomału przekonaliśmy się do ich zalet i małymi kroczkami wymieniamy “stare na nowe”. Może warto więc podsumować, co takiego “fajnego” jest w tych nowościach?

Przede wszystkim przybory kuchenne wykonywane z silikonu, jak łopatki, szpatułki, pędzelki czy chochelki nie rysują patelni ani garnków teflonowych, pokrytych powłoką non-stick, która jest podatna na zarysowania. Ponadto można je w łatwy i szybki sposób wymyć, bo nadają się do stosowania w zmywarkach.

Silikonowe formy do pieczenia natomiast są uniwersalne i można ich używać zarówno do pieczenia, jak i podgrzewania w mikrofalówce czy zamrażania w zamrażalniku. Silikon ma ogromny zakres tolerancji temperatur (od -40 stopni Celsjusz do +230). Ponadto doskonale przewodzi ciepło i, dzięki temu, zapewnia równomierne i szybsze pieczenie potraw bez przypalania. Pozwala to skrócić czas pieczenia nawet o 20%! Czy nie jest to znaczna oszczędność czasu, pieniędzy i energii?

Silikon jest również tworzywem niezwykle elastycznym, zapewniającym komfortowe wyciąganie wypieków z wnętrza formy. Przy jego stosowaniu nie trzeba już okrajać ścianek ciast i innych wypieków, ponieważ odchodzą one same. Fakt, że jest elastyczny ułatwia również jego przechowywanie, ponieważ można go zmieścić praktycznie wszędzie. Do tego ciągu zalet warto również dorzucić, że jest on w pełni bezpieczny dla ludzkiego zdrowia oraz środowiska. Nie chłonie zapachów i sam ich nie wydziela.

Jeśli zaś chodzi o wyroby z bambusa to również są one zdecydowanie lepsze od tradycyjnych, drewnianych. Bambus, czyli specjalna trawa (nie drewno!) nie chłonie wilgoci, szybciej schnie i na dużej zachowuje swój estetyczny wygląd. Ma również właściwości antybakteryjne i, co najważniejsze, jest trzykrotnie mocniejszy od drewna! Na liście dostępnych w sprzedaży akcesoriów kuchennych z bambusa możemy wymienić: deski do krojenia, talerze do pizzy, stojak do książki kucharskiej, młynki do ziół i przypraw, herbaciarki, miski oraz szpatułki i koszyczki. Wyroby bambusowe mają tylko jeden mankament – pod żadnym pozorem nie można ich myć w zmywarkach.

Niestety wszystkie omówione akcesoria kuchenne wciąż nie należą do najtańszych, ale jeśli dobrze poszukamy i wyśledzimy korzystną promocję to naprawdę warto wydać trochę pieniędzy na rzeczy, które później z pewnością będą nam służyć przez długi czas. A zatem – powodzenia!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *