Dobroczynne właściwości – zielona herbata

Obecnie ludzie mają dostęp do różnego rodzaju herbat. Wśród nich wyróżnia się herbaty czarne, białe, zielone, czerwone, niebieskie, prasowane oraz aromatyzowane. Ostatnio niezwykle popularna staje się zielona herbata i coraz większa liczba ludzi sięga po nią. Powstaje ona z liści, które nie są poddawane fermentacji, a zaraz po ich zerwaniu przeprowadzany jest jedynie proces suszenia. Dzięki takiemu postępowaniu zachowuje ona znacznie więcej cennych składników i staje się ona zdrowsza i smaczniejsza. Do najbardziej popularnych gatunków zielonej herbaty zalicza się: gunpowder, longjing i sencha.

Zielona herbata na zdrowie!

Zielona herbata staje się tak bardzo popularna głównie dzięki swoim właściwościom. Potrafi ona obniżyć ciśnienie krwi, poprawiając przy tym krążenie i zmniejszając ryzyko pojawienie się chorób serca. Niezwykle pozytywnie działa też na naczynia krwionośne, zapobiegając pojawianiu się zakrzepów. Zielona herbata bardzo pozytywnie wpływa również na skórę, ponieważ zawiera duże ilości witaminy C i E, które hamują proces starzenia się skóry zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Wielką zaletą zielonej herbaty, przede wszystkim dla kobiet, jest to, że ona odchudza i czyni to w jak najbardziej naturalny sposób. Zielona herbata zawiera spore ilości witaminy B, która wspomaga działanie metabolizmu. Oprócz tego przyczynia się też do zmniejszenia ilości tkanki tłuszczowej, a to jest właśnie najważniejsze dla większości kobiet. Zielona herbata jest też niezwykle korzystna dla zdrowia z tego względu, że zmniejsza ona ryzyko pojawienia się nowotworów płuc, jelita grubego, piersi, a także żołądka. Ponadto zielona herbata znacznie zmniejsza poziom cholesterolu oraz zapobiega pojawianiu się wysokiego poziomu cukru we krwi, dzięki czemu można uniknąć miażdżycy i tworzeniu się kamieni w nerkach. Zielona herbata działa też odprężająco na umysł oraz ciało. Trzeba tylko parzyć ją ponad dwie minuty. Jeśli będzie parzyło się ja krócej, to zadziała zupełnie przeciwnie, ponieważ skutecznie postawi na nogi.

Zielona herbata przynosi mnóstwo korzyści, wiele osób ją kupuje i pije, dlatego produkują ją coraz to nowe firmy. W sklepach jest bardzo duży wybór tych herbat, dlatego każdy może wybrać sobie taką, która mu najbardziej odpowiada. Zielona herbata powinna być parzona w temperaturze 80 lub 90 stopni Celsjusza. Do zaparzenia jednej filiżanki takiej herbaty, wystarczy jedynie mała łyżeczka jej liści. Czas jej parzenia powinien wynosić około 3 minuty, a wtedy można mieć pewność, że poczuje się jej prawdziwy smak.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *