Jak wybrać garnki?

Nawet najlepszy kucharz zawodzi, jeżeli w jego kuchni królują garnki drugiej kategorii. Dlatego tak ważne jest, by wybrać odpowiednie. Jak się jednak okazuje, to wcale nie takie łatwe. Idealny garnek musi być nie tylko wytrzymały ale również powinien charakteryzować się ciekawym designem a do tego ponadprzeciętną funkcjonalnością.

Czym różnią się od siebie komplety garnków?

komplety garnkówPrzede wszystkim pojemnością. Zwykle w takim zestawie znajdziemy garnki o różnej pojemności, niewielkie rondelki, idealne do ugotowania mleka, oraz garnki dość duże, w którym z powodzeniem można ugotować zupę dla całej rodziny. Warto zwracać uwagę na komplety garnków, które mają w zestawie także pokrywki do poszczególnych części naczyń. Niektóre z nich są tak skonstruowane, by móc odlać wodę – na przykład z gotujących się ziemniaków – bez konieczności jej zdejmowania.

Jak przechowywać garnki?

To pytanie zwykle spędza sen z powiek każdej gospodyni. Naczynia tego typu zajmują sporo miejsca, więc jeden zestaw zapełnia zazwyczaj całą szafę do tego przeznaczoną. Dlatego idealnie, jeżeli komplety garnków są tak dobrane, by jeden element „wchodził” w drugi. Można w ten sposób zaoszczędzić sporo cennego miejsca.

Nie oceniaj po wyglądzie

Zawsze najbardziej liczy się pierwsze wrażenie. Ale w tym wypadku powinniśmy nie tylko zerknąć na ciekawy design naszych przyszłych garnków, ale również sprawdzić ich właściwości. Garnek powinien mieć grubsze dno, a jednocześnie nie może być zbyt lekki. Biorąc go do ręki można już ocenić jak długo przetrwa w naszej kuchni i czy nie będzie tylko jednorazową zachcianką. Tutaj niestety istotą rolę odegra cena. Im jest wyższa, tym garnek lepszy – zazwyczaj. Gospodynie domowe często oszczędzają na tego rodzaju zakupach, mimo iż gotowanie to ich codzienność. Warto czasami wyłożyć większą gotówkę na produkt lepszej jakości niż kupować co pół roku inny zestaw garnków.

Z czego wykonane są garnki?

Można je wykonać z różnych materiałów. Zwykle jest to bardzo popularna, nierdzewna stal. Ale warto pamiętać, że sama nazwa niewiele mówi o jakości stali, która tak naprawdę ma przeróżne właściwości. Ta najlepsza, nigdy nie zardzewieje, a do tego będzie odporna na wszelkiego rodzaju uszkodzenia, które powstają mechanicznie. Dobra stal nie da również żadnej potrawie charakterystycznego, nieprzyjemnego zapachu. Ścianki garnka- tak samo jak spód- powinny być możliwie grube, dzięki czemu uda się uniknąć przypaleniu potrawy. Garnki z dobrego materiału – droższe, będzie można wykorzystywać też w przypadku kuchni indukcyjnych.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *