Wśród urządzeń chłodzących szczególną rolę odgrywają szafy chłodnicze. Urządzenia te są wykorzystywane w wielu różnych celach: zarówno w lokalach gastronomicznych, sklepach spożywczych i supermarketach, gdzie przechowuje się w nich żywność o krótkim terminie przydatności do spożycia, a także wszelkiego rodzaju napoje chłodzące. Niekiedy używa się ich także do chłodzenia win i innych trunków. Mało kto wie, że urządzenia te są bardzo często wykorzystywne także w aptekach, w celu przechowywania medykamentów wymagających obniżonej temperatury.
Jak szafy chłodnicze prezentują się na tle innych urządzeń chłodzących? Jak wiadomo, kluczowe kryteria wyboru takich sprzętów to wymiary i pojemność, energooszczędność oraz względy estetyczne. Pierwsze z wymienionych kryteriów jest oczywiście relatywne do powierzchni placówki którą mamy zamiar w taki sprzęt zaopatrzyć, ewentualnie także wielkości jej obrotów. Jeżeli chodzi o oszczędzanie energii, producenci prześcigają się we wprowadzaniu najnowszych rozwiązań obniżających jej zużycie. Zapewne trafnym wyborem będzie zaopatrzenie się w urządzenie pracujące w oparciu o agregat zewnętrzny, który możemy umieścić na zapleczu. Taki agregat nie będzie rozpraszał klientów bucząc w sklepie, nie będzie też niepotrzebnie zwiększał temperatury w pomieszczeniu przeznaczonym na sprzedaż. Co warte podkreślenia, może on obsługiwać kilka urządzeń chłodniczych naraz.
Jeżeli chodzi o wygląd i względy estetyczne, tutaj także sporo zależy od specyfiki działalności gospodarczej, w której szafa chłodnicza ma nam pomóc. Jeżeli prowadzimy aptekę, szafę możemy postawić na zapleczu i nie musi ona kusić klienta swoim wyglądem. Sprawy mają się inaczej w wypadku sklepu spożywczego bądź lokalu gastronomicznego, ponieważ tam wygląd i sposób konstrukcji urządzeń chłodniczych ma duży wpływ na to, jak dużo pieniędzy zostawi u nas klient. Wobec tego szafy chłodnicze w takich miejscach powinny być przeszklone i porządnie oświetlone (wprawdzie urządzenia nieprzeszklone lepiej trzymają temperaturę, niemniej w sklepach spożywczych przeszklenie zwróci nam się wielokrotnie). Ich obudowy powinny być schludne i jak najbardziej eleganckie. Oczywiście dla jakości przechowywanych wewnątrz produktów spożywczych nie bez znaczenia jest także materiał, z którego szafa jest wykonana.
Szafy chłodnicze, podobnie jak wszystkie inne urządzenia tego typu, podlegają pewnym ogólnym zasadom podnoszącym jakość ich pracy. Przede wszystkim należy je ustawiać z dala od urządzeń grzejnych oraz okien. Nie będzie również dobrym pomysłem zasłanianie wentylatora agregatu. Warto też regularnie sprawdzać prawidłowe działanie uszczelek. Poza tym podczas zakupów należy zwrócić uwagę, aby wybraną przez nas szafę oświetlały żarówki LED, a nie tradycyjne. Urządzenia chłodnicze należy też regularnie odszraniać i pilnować ich czystości.
Jeżeli spełnimy wszystkie wymienione wyżej warunki, z pewnością wybrana przez nas szafa chłodnicza sprawdzi się w swojej roli.
Więcej o szafach chłodniczych dowiesz się na http://eladex.com.pl/pol_m_Produkty_Szafy-chlodnicze-153.html.