Wydłużenie terminu przydatności produktów spożywczych do spożycia od zawsze stanowiło wyzwanie dla osób zajmujących się ich dystrybucją. Do czasu wynalezienia pierwszych urządzeń chłodniczych, czyli do drugiej połowy XIX wieku, dłuższe przechowywanie świeżego mięsa, nabiału czy potraw gotowych było zwyczajnie niemożliwe. Oczywiście takie produkty można było poddać obróbce termicznej lub przez pewien czas przechowywać w chłodnej piwnicy, ale wciąż był to sposób zawodny i mało efektywny.
Szafy chłodnicze w gastronomii
Powstanie pierwszych chłodziarek i późniejsze ich upowszechnienie wpłynęło na zmianę sposobu sprzedaży oraz w pewnym stopniu zmodyfikowało naszą codzienną kuchnię. Współcześnie szafy chłodnicze stały się nieodłącznym elementem wyposażenia wszelkiego typu lokali gastronomicznych oraz sklepów, a lodówko-zamrażarki naszych mieszkań. Dziś trudno wyobrazić sobie możliwość codziennego funkcjonowania bez tego typu urządzeń. Chłodzenie żywności oraz gotowych potraw, a tym samym zapobieganie ich szybkiemu zepsuciu, stało się dla nas czymś całkowicie oczywistym i naturalnym, a przecież przez całe wieki ludzkość musiała obejść się bez tego typu urządzeń. Zanim na rynku upowszechniły się urządzenia chłodzące, w tym szafy chłodnicze dedykowane dla gastronomii, posiłki w większości przypadków musiały być przygotowywane na bieżąco. Brak możliwości dłuższego przechowywania produktów wrażliwych takich jak mięsa, owoce i warzywa czy potrawy gotowe, wpływał bezpośrednio na codzienną dietę oraz ofertę lokali gastronomicznych, znacznie ją ograniczając.
Dziś ograniczeń w tym zakresie nie ma niemal żadnych. Właściciel lokalu gastronomicznego może zaoferować swoim klientom wiele różnych rodzajów świeżych mięs, ryb oraz warzyw bez obaw, że część tych produktów w przypadku ich nie sprzedania ulegnie szybkiemu zepsuciu. Takie podejście umożliwia poszerzenie oferty gastronomicznej oraz zwiększa efektywność działania tego typu biznesu. Tym co istotne z punktu widzenia gastronomii, jest również sposób chłodzenia oferowany przez szafy chłodnicze. Jest to chłodzenie różne od tego, które spotykamy w typowych chłodziarkach. W urządzeniach tego typu mamy zwykle większy wpływ na samodzielne ustawienie żądanej temperatury, szybsze jej osiągnięcie oraz stałe podtrzymanie – między innymi dzięki zastosowaniu wymuszanej cyrkulacji powietrza. Większa wydajność tego typu urządzeń podnosi efektywność pracy w kuchni oraz zapobiega psuciu się żywności nawet w momencie częstego otwierania i zamykania szafy, co przecież w lokalach przygotowujących potrawy, jest rzeczą całkowicie naturalną.