Pokarmy składają się z trzech składników odżywczych, mianowicie z białek, węglowodanów oraz z tłuszczów. Jednak kalorie otrzymane z każdego z wymienionych składowym pokarmów są wchłaniane przez organizm ludzki z różnym natężeniem.
Przyswajanie kalorii z białek
Dieta Dukana oparta jest na założeniu, iż kalorie przyswajane z białek są wchłaniane w najmniejszej ilości. Zmniejszenie absorpcji kalorycznej potraw powoduje, że waga ciała zaczyna się spadać. Ponadto zasady diety Dukana opierają się na przekonaniu, że nałożenie ograniczenia w postaci spożywania tylko jednego składnika odżywczego, powoduje najmniejsze możliwe przyswajania kalorii. Na świecie powstało już wiele diet, których podstawą jest jeden składnik pokarmowy, jak na przykład dieta polegająca na jedzeniu wyłącznie produktów złożonych z węglowodanów, jak też metody odchudzające oparte na tłuszczach. Jednak stosowanie powyższych diet prowadzi do znacznego osłabienie organizmu. Dieta Dukana oparta na proteinach jest znacznie zdrowsza, ponieważ białko jest podstawowym budulcem każdego żywego organizmu. Spożywanie wyłącznie protein, powoduje przyspieszenie przemiany materii i nie zagraża układowi krążenia. Proces przyswajanie białek powoduje również ogromne zużycie energii.
Proteiny zmniejszają apetyt
Fazy diety Dukana zostały opracowane w celu optymalizacji procesu trawiennych zachodzących w organizmie. Dodatkowym argumentem przemawiającym na korzyść diety proteinowej jest fakt, że białka ograniczają apetyt. Przepisy w diecie Dukana pozwalają na zaspokojenie głodu i zapewniają uczucie sytości na znacznie dłuższy czas niż potrawy przygotowane na bazie tłuszczów oraz węglowodanów. Warto zaznaczyć, że zasady diety Dukana mogą być stosowane nawet przez całe życie, bo w przeciwieństwie do innych diet, nie wymagają liczenia kalorii i nie powodują uczucia głodu.
Białka – jako regulator procesów metabolicznych
Zaletą diety proteinowej jest przeciwdziałanie opuchnięciom ciała i zatrzymaniu wody w organizmie. Wiele diet, zwłaszcza tych opartych wyłącznie na produktach roślinnych i solach mineralnych, wiąże się z zatrzymaniem wody w organizmie, co grozi opuchnięciami ciała. Dieta Dukana przeciwdziała takiej sytuacji, skutecznie osuszając tkanki i usuwając z organizmu zbędną wodę, w wraz z nią wszelkie toksyny. Stosowanie diety proteinowej może znacznie polepszyć samopoczucie osoby odchudzającej się i uwolnić ją od obrzęków, wywołanych nadmiernym gromadzeniem się wody w ciele. Dodatkowym atutem takiego sposobu odżywiania jest brak ryzyka utraty masy mięśniowej i uelastycznienie skóry.
Wpływ protein na zdrowie
Przebrnięcie przez wszystkie fazy diety Dukana powoduje zwiększenie zdolności organizmu do walki z infekcjami i chorobami. Nie bez powodu, spożywanie produktów bogatych w białko zalecane jest sportowcom, ponieważ wzmaga witalność i zapewnia siłę do ćwiczeń.
www.tylkodukan.pl – dieta dukana przepisy, porady, opis faz i założeń.