Jak wybrać deskę do krojenia?

Wybór deski do krojenia wydaje się być prosty – bierzemy to, co przypadnie nam do gustu, jest w sensownej cenie oraz po prostu nam się podoba. Nie jest to jednak takie proste, jak mogłoby się zdawać. Nie wszystkie deski bowiem dobrze spełniają się w swojej roli, a niektóre dostosowane są do konkretnych potraw. Co więcej, nie z każdą deską uda się utrzymać taką samą czystość i higienę w kuchni podczas gotowania, a nikt z nas przecież nie chce, aby na świeżym jedzeniu osadzały się bakterie i drobnoustroje z resztek. Przed wyborem deski należy więc poznać wady i zalety każdego rozwiązania.

Najbardziej popularne są deski drewniane. Wynikać by z tego mogło, że są one również najlepsze – i jest w tym trochę prawdy. Jednak prócz samego wykonania z drewna należy tez wrócić uwagę, z jakiego konkretnie drewna wykonana jest deska do krojenia. Zazwyczaj najtańsze produkty są wykonywane z drewna najbardziej miękkiego. Oznacza to, że deska nie wytrzyma zbyt długo, zwłaszcza jeśli będziemy jej intensywnie używać. Deski z topoli czy osiki będą tańsze niż deski o średniej twardości, np. z sosny czy orzecha. Do najdroższych, a zarazem najtwardszych i najbardziej cenionych należą m.in. deski cisowe, hebanowe i grabowej.

Deski drewniane mają swoje wady i zalety. Oczywiście, trzeba pamiętać o tym, że drewno jest materiałem naturalnym, dzięki czemu po przejechaniu nożem nie pozostanie na nim trwały ślad. Drewno ciągle „pracuje” i z pewnością wyrówna wszystkie uszkodzenia. Jednocześnie, należy o nie odpowiednio dbać: deskę do krojenia należy wycierać do sucha, myć za pomocą samej wody i stosować oleje przystosowane do tego celu, albo oliwę z oliwek, ku zwiększeniu trwałości deski. Drewno będzie również przyjmować zapachy, płyny, i może być mniej odporne na temperaturę.

Inne popularne deski wykonane są z plastiku, najczęściej tego najtwardszego oraz wysokiej jakości – polietylenu. Takie deski są dość tanie, lekkie oraz można kupić je praktycznie w każdym sklepie. Z pewnością ich zaletą jest fakt, że mogą być one myte za pomocą rozmaitych środków chemicznych i nie wymagają specjalnego traktowania. Niestety, są również bardziej niehigieniczne – deski do krojenia raz uszkodzone, już takie pozostaną. W miejscach, gdzie głębiej wszedł nóż, rozwijać się będą groźne bakterie, przedostające się mimo umycia deski do jedzenia.

Ostatnio popularne są również mniej spotykane deski do krojenia. Część z nich wykonuje się ze szkła czy marmuru. Stosowanie obu zaleca się wyłącznie przy nożach ceramicznych, nie tępiących się w kontakcie z twardymi materiałami. Bardzo polecane są natomiast deski bambusowe – wykonuje się je w sposób naturalny, bez użytku klejów i sztucznych substancji. Deski są tańsze i lżejsze niż drewniane, a dodatkowo nie pochłaniają cieczy.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *