Mlekovita – najlepsze przetwory mleczne

Mlekovita to jedna z najbardziej rozpoznawalnych firm mleczarskich w Polsce. Historia tego przedsiębiorstwa sięga 1928r., kiedy to w Wysokiem Mazowieckiem powstał Zakład Mleczarski zatrudniający 30 osób i produkujący wyłącznie masło i sery. W 1950r. oferta została rozszerzona o śmietanę, twaróg oraz lody. Swoją dzisiejszą nazwę Mlekovita nosi dopiero od 1992r. – jej pomysłodawcą oraz autorem logo był prezes zarządu firmy Dariusz Sapiński.

Obecnie Mlekovita to grupa kapitałowa będąca jednym z liderów rynku mleczarskiego w Polsce. Firma posiada 14 zakładów produkcyjnych i 23 centra dystrybucyjne, w których pracuje 2500 pracowników. Łączna powierzchnia zakładów Mlekovity obejmuje obszar 60 hektarów. Firma dysponuje też największym i najnowocześniejszym w branży parkiem maszynowym, na który składa się 80 kompletnych linii produkcyjnych.

Katalog Mlekovity obejmuje ponad 500 różnego rodzaju produktów, spośród których aż 5 jest najlepszych na rynku (w następujących kategoriach: mleko pasteryzowane, sery miękkie solankowe, sery twarde dojrzewające, mleko smakowe, masło i tłuszcze). Mlekovita jest też jedynym w Polsce producentem masła klarowanego i sera Cheddar, a także jedynym na Podlasiu przemysłowym producentem lodów. W 2013 r. firma otwarła pierwszą na polskim rynku hurtownię Cash&Carry. Mlekovita to także największy polski eksporter na rynku mleczarskim – wśród krajów przyjmujących jego towary znajdują się tak wymagający importerzy jak Federacja Rosyjska czy Białoruś. Zarówno przedsiębiorstwo jako całość, jak i poszczególne produkty z jego oferty były wielokrotnie nagradzane w krajowych i międzynarodowych konkursach branżowych. Firma bierze także udział w akcjach i programach zachęcających dzieci do picia mleka.

Oferta Mlekovity jest tak rozległa, że trudno nawet pomyśleć o artykule mlecznym, który by się w niej nie zawierał. Szczególnie bogaty jest katalog serów. Obejmuje on sery w plastrach, sery w plastrach mierzwione, ser tarty, sery w kawałkach typu holenderskiego i szwajcarskiego, sery w eurobloku, sery topione, sery typu feta (Favita i Salatos), serki twarogowe, serki wiejskie, sery Mozzarella, a także produkty seropodobne. Poza serami Mlekovita produkuje także mleka UHT o zróżnicowanej zawartości i pojemności tłuszczu, mleka pasteryzowane, śmietanki UHT, mleka zagęszczone, mleka smakowe, kefiry, maślanki, jogurty, śmietany, masła i miksy maślane, a także – last but not least – lody.

Wszystkie wymienione produkty są wytwarzane przy zachowaniu najwyższych standardów jakości. Świadczy o tym wdrożony w firmie Zintegrowany System Zarządzania zgodny z wymaganiami FSSC 22000:2010, PN-EN ISO 9001:2009 oraz PN-EN ISO 14001:2005. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii produkcyjnych oraz trzymaniu się sprawdzonych receptur przetworów mlecznych, produkty firmy Mlekovita są bardzo chętnie wybierane przez klientów. Szacuje się, że co trzeci Polak pije mleko marki Wypasione oraz je kanapki z serem wyprodukowanym w zakładach Mlekovity.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *