Wykorzystanie cydru w kuchni

Cydr to jeden z najszlachetniejszych trunków w naszym kraju, którego popularność wynika nie tylko z posiadanych właściwości smakowych, ale również odżywczych. Co ważne, skutecznie gasi pragnienie w upalne dni, a szeregiem zastosowań zaskoczy niejedną panią domu. Wszystko dlatego, że potrafi wzbogacić smak wielu codziennie przyrządzanych potraw.

Największą popularnością cydr cieszy się we Francji oraz na Wyspach Brytyjskich. W Polsce do niedawna nieco zapomniany, choć nasi przodkowie delektowali się jego smakiem już w XVII wieku. Nie bez powodu, ponieważ trunek nie tylko skutecznie gasił pragnienie, orzeźwiał i dostarczał wybitnych walorów smakowych, ale w dodatku był zdrowy. Niegdyś uważano, że to nieocenione lekarstwo na szkorbut – powszechną dolegliwość wśród marynarzy. To jednak nie koniec. Cydr bowiem pomaga utrzymać ciśnienie na właściwym poziomie, dobroczynnie wpływa na regulację gospodarki wodnej organizmu, tym samym oddziałując pozytywnie na funkcjonalnie serca oraz nerek.

Z uwagi na ogromną ilość przeciwutleniaczy, trunek zwiększa naszą odporność, a także chroni przed zgubnym działaniem wolnych rodników, które odpowiadają za procesy starzenia się skóry. Związki fenolowe chronią przed schorzeniami ze strony układu krążenia, gwarantując nam zdrowie i dobre samopoczucie przez wiele lat.
Cechą charakterystyczną cydru jest jego unikatowy słodko-kwaśny smak, który skutecznie gasi pragnienie podczas upalnych dni. Z kolei w sezonie jesienno-zimowym może być wykorzystywany do sporządzenia grzańca. Jedyne, co należy zrobić to przelać odpowiednią ilość do rondelka, całość doprawić goździkami, cynamonem, anyżem, miodem i skórką z cytryny lub pomarańczy, a później delikatnie podgrzewać.

Cydr stanowi również doskonałe uzupełnienie wielu zup, w szczególności cebulowej. Przyrządzony na mięsie drobiowym lub jagnięcym bulion warzywny zyska unikatowego smaku i aromatu. Ten jabłkowy napój bardzo dobrze komponuje się z wieloma daniami mięsnymi. Możemy go bowiem wykorzystać do marynowania polędwiczek wieprzowych czy przygotowania królika lub indyka.
Warto również zauważyć, że cydr może być wykorzystywany do przyrządzania dań słodkich. Ciasto na naleśniki zyska nieprawdopodobnej puszystości, zaś risotto – aromatu. Równie dobrze możemy go użyć do duszenia gruszek lub jabłek, w rezultacie otrzymując dodatek podkreślający smak dania głównego. Smakiem cydru możemy delektować się również przygotowując aromatyczny syrop, będący doskonałym uzupełnieniem wielu deserów. Jedyne, co należy zrobić to szklankę trunku gotować przez 15 minut z laską cynamonu, pamiętając o częstym mieszaniu.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *