Categories: Zdrowie

Jak uzyskuje się olej kokosowy?

Dla wielu osób olej kokosowy oraz palmowy to w zasadzie to samo, podczas gdy w rzeczywistości są to dwie różne rzeczy. Oleje użytkuje się w różny sposób, a także pozyskuje z dwóch zupełnie odrębnych gatunków drzew, jednak zbieżność bierze się przede wszystkim z braku odpowiedniej informacji na ten temat. Podczas gdy ten pierwszy jest o wiele bardziej zwarty i pozostaje w stanie stałym do wysokich temperatur, to ten drugi jest od razu w formie płynnej. To podstawowa różnica między nimi.

Jak można się spodziewać, olej kokosowy, zwany również tłuszczem kokosowym ze względu na swoją stałą formę skupienia, pozyskuje się przede wszystkim z kokosów. Owoce zbiera się, a potem poddaje dwóm różnym procesom, które pozwalają na uzyskanie tłuszczu. Oba są jednak dość proste: olej ten stanowi bowiem aż ponad 30% całego kokosa. Czasami stosuje się również połączenie tych sposobów jako najlepszą formę uzyskania oleju o wysokiej jakości.

Pierwszy ze sposobów pozyskiwanie oleju kokosowego to… gotowanie. W takim procesie cały kokos zalewa się gorącą wodą i zagotowuje, co powoduje wypłynięcie tłuszczu na powierzchnię – niezbędne wówczas jest jego zebranie. W przypadku miąższu odciska się z niego mleczko, które przez około dwie doby poddawane jest procesowi fermentacji. Gdy woda oddzieli się od tłuszczu, odparowuje się ją tak, aby nie uszkodzić struktury oleju. W obu przypadkach uzyskujemy tłuszcz, który w normalnej temperaturze do około 25 stopni występuje w formie stałej, przypominającej twarde, białe masło. Tłuszcz taki przepięknie pachnie.

Najczęściej do pozyskiwania oleju kokosowego korzysta się oczywiście z kokosów, czyli owoców palmy kokosowej. Co więcej, wykorzystuje się tym procesie zarówno suszoną, jak i świeżą koprę – czyli właśnie kokos. W przypadku świeżych kokosów proces jest często łatwiejszy i szybszy, ale również może wiązać się z większym ubytkiem w samym oleju kokosowego. Suszone kokosy są bardziej „oszczędne”, a jednocześnie dziś stworzonych zostało więcej metod, które wykorzystują właśnie tę formę kokosa. Dlaczego? To oczywiste – suszenie kokosa pozwala na przetworzenie go znacznie później niż w czasie, kiedy został zebrany, co daje możliwości robienia zapasów.

Dziś olej kokosowy stosowany jest nie tylko w kosmetyce, ale również przy przygotowywaniu żywności. Moda na naturalne oleje nie przemija, lecz wraz z nią idą różnorodne zagrożenia, na przykład pojawianie się preparatów, które posiadają dodatki chemiczne, niekoniecznie zdrowe dla skóry. Przed kupieniem oleju warto zwrócić uwagę na jego jakość.

doktor

Recent Posts

Coroczny przegląd kampera.

Trwające wakacje sprzyjają tworzeniu planów urlopowych. Niesłabnącą popularnością cieszą się wyjazdy kamperem. Taka wycieczka to…

10 miesięcy ago

Tarot online

Losowanie kart Tarota jest formą wróżenia, która wykorzystuje talię 78 kart, z których każda ma…

1 rok ago

Księga snów – gdzie znaleźć najlepszą?

Sny wiążą się z naszą podświadomością i często tłumaczymy sobie ich nieraz absurdalne treści zmęczeniem,…

2 lata ago

Bajki w kinie czy na platformie?

Decydując się na spędzenie wspólnego czasu z dziećmi oglądając bajki to świetna alternatywa na deszczowe,…

2 lata ago

Czy strona internetowa jest naprawdę potrzebna Twojej firmie?

Powszechnie uważa się, że strony internetowe wykorzystywane są w celu prowadzenia działalności gospodarczej, a agencje…

2 lata ago

Znak zodiaku Waga

Waga zodiak Waga jest siódmym z kolei znakiem zodiaku i należą do niej osoby urodzone…

4 lata ago