Categories: Zdrowie

Jak zbilansować dietę i przestać unikać wędlin?

Polacy są znani z zamiłowania do mięsa, tłustych potraw i oczywiście wędlin. Spożycie wędlin przypadające na statystycznego polaka jest niezwykle wysokie co niestety często nie idzie w parze z dbaniem o wymarzoną sylwetkę. Czy musi tak być? Dziś udowodnimy, że dobrze zbilansowana i dobrana dieta wcale nie wyklucza wędlin, a ich zastosowanie może mieć wręcz zadziwiające efekty.

Jakość ma znaczenie

Zdecydowanie najważniejszym czynnikiem w wyborze mięs, kiełbas i wędlin jest ich jakość. Popularna zawartość mięsa w mięsie to coś o co musimy się zatroszczyć mając na uwadze własne zdrowie i wartości odżywcze. Kupowanie tanich wędlin przepełnionych syntetycznymi wypełniaczami i konserwantami to bardzo zły nawyk, który będzie nas w przyszłości kosztował o wiele więcej niż zaoszczędzone w ten sposób kilka złotych. Kupując wędlinę, wybierajmy z głową i skupmy się na składzie i zawartości wartości odżywczych tak aby nasza dieta nie cierpiała na braki białka i węglowodanów, jednocześnie zawierając nadmiar konserwantów.

Wędliny z pewnego źródła

Kolejnym ważnym czynnikiem decydującym o wartościowości wędlin jest samo pochodzenie mięsa. Kupowanie wędlin z niewiadomego źródła to bardzo zły pomysł nawet jeśli w skład wędliny wchodzą same wartościowe składniki. Wybierając wędliny zagranicznych producentów musimy się liczyć z tym, że podczas wielogodzinnego transportu, mięso musiało zostać zakonserwowane tak, aby na miejscu być jeszcze zdatne do spożycia. Aby uniknąć tego typu produktu warto wczytać się w etykietę i wybierać świadomie wyroby lokalne, co do których mamy pewność, że będą świeże i naturalne.

Domowe=Zdrowe

Ostatnimi czasy świadomość konsumencka polaków uległa poprawieniu. Nasza mentalność zakupowa idzie w dobrym kierunku i coraz częściej zwracamy uwagę na to co jemy. Popularne stają się także domowe wyroby i wypieki. Jest to zdecydowanie dobry trend, który warto popularyzować. Domowe wędliny to gwarancja smaku i pełna kontrola nad jakością składników. Decydując się na domowe wędliny mamy pewność, że zostały przygotowane z dbałością i szczególną uwagą – czego nie możemy powiedzieć o produkcji masowej. Dobre składniki, tradycyjna i sprawdzona receptura oraz technologia produkcji oparta na własnej wędzarni to gwarancja jakości produktu, co przekłada się na wartości odżywcze czyli klucz do zbilansowanej diety. Warto pamiętać o tym, że doskonałym wyznacznikiem jakości jest barwa samej wędliny. Pamiętajmy, że cena nie powinna być wyznacznikiem podczas wyboru wędliny, jedzmy zdrowo i świadomie wybierajmy domowe wędliny!

Artykuł zainspirowany został domowymi wędlinami dostępnymi w sklepie http://zdziadapradziada.pl/pol_m_Wedliny_Domowe-wedliny-176.html

doktor

Share
Published by
doktor

Recent Posts

Coroczny przegląd kampera.

Trwające wakacje sprzyjają tworzeniu planów urlopowych. Niesłabnącą popularnością cieszą się wyjazdy kamperem. Taka wycieczka to…

10 miesięcy ago

Tarot online

Losowanie kart Tarota jest formą wróżenia, która wykorzystuje talię 78 kart, z których każda ma…

1 rok ago

Księga snów – gdzie znaleźć najlepszą?

Sny wiążą się z naszą podświadomością i często tłumaczymy sobie ich nieraz absurdalne treści zmęczeniem,…

2 lata ago

Bajki w kinie czy na platformie?

Decydując się na spędzenie wspólnego czasu z dziećmi oglądając bajki to świetna alternatywa na deszczowe,…

2 lata ago

Czy strona internetowa jest naprawdę potrzebna Twojej firmie?

Powszechnie uważa się, że strony internetowe wykorzystywane są w celu prowadzenia działalności gospodarczej, a agencje…

2 lata ago

Znak zodiaku Waga

Waga zodiak Waga jest siódmym z kolei znakiem zodiaku i należą do niej osoby urodzone…

4 lata ago